Terroir-France
Franse Wijn

Bacchus

franse wijn

wijnen

Terroir

spel

wijn club

Bacchus

Terroir-France
Franse Wijn

Boeken
Geschenken
Woordenlijst
De Gids voor Franse Wijn
Le Guide des Vins
Französische Weine
French Wine Guide

Contact us:
mail@ terroir-france and add ".com"


© Terroir-France 2014


 

elzas
 

 

 
elzas wijnenDe Elzas ligt in het noordoosten van Frankrijk. Al sinds de Romeinse veroveringen wordt er wijn verbouwd. Het wordt in het westen begrensd door de Vogezen en in het oosten afgescheiden van Duitsland door de Rijn. De Elzasser wijngaarden liggen in een strook van 120 kilometer lang en slechts 4 kilometer breed.

De Elzas neemt een unieke plaats in onder de Franse wijngebieden

Dat is begrijpelijk als de druivensoorten, die voor de wijnproductie gebruikt worden, namen dragen als Riesling, Gewürztraminer, of Sylvaner. Deze druiven, die uitsluitend in de Elzas voorkomen, worden gebruikt voor uitstekende, en heerlijk verfrissende witte wijnen.
Riesling
Een kwart van de Elzasser wijngaarden is beplant met de Riesling, de elegantste druif van de Elzas. Hij levert een droge, karaktervolle wijn op, gracieus en evenwichtig. Deze wordt beschouwd als de beste wijn van de Elzas, en terecht. Riesling is heerlijk bij vis, schaaldieren, gevogelte, koud vlees en bij beroemde Elzasser gerechten zoals zuurkool en gerookte ham.
Gewurztraminer
De Gewürztraminer is de meest herkenbare en onafhankelijke Elzasser wijn. Gewürz betekent “kruidig” in het Duits. Dat is ook de sterkste eigenschap van de Gewürztraminer. De wijnstok, die oorspronkelijk uit Italië komt, is rijk aan alcohol en zeer geurig. Het is een heerlijke wijn, fruitig en met sterke aroma’s, een zeer geparfumeerd en fleurig bouquet. Deze rijke en stevige wijn, die zich goed laat bewaren, komt uitstekend tot zijn recht bij zuurkool, worsten en de Elzasser kaas Munster, maar ook bij curry gerechten, bij Chinees en Mexicaans eten en andere gekruide schotels. Een Gewürztraminer kan zelfs als dessertwijn geschonken worden.
Sylvaner
Deze druivensoort is oorspronkelijk afkomstig uit Oostenrijk en komt voornamelijk voor in het gebied van de Nederrijn en in Duitsland. De Sylvaner is een plezierige wijn, fris, fruitig en droog, die het beste jong gedronken wordt als aperitief of bij vis.
Tokay Pinot Gris
Hoewel de naam het misschien doet vermoeden, wordt deze wijnstok niet in Hongarije gebruikt. Hij is in de eerste plaats familie van de Pinot druif. Deze wijngaarden bedekken ongeveer 1.000 hectare in de Elzas. Het is een zeer krachtige witte wijn.
Pinot Noir
Enkele eeuwen geleden domineerde de rode wijn de productie in de Elzas. Tegenwoordig beslaat de Pinot Noir, met 1.200 hectare, nog geen 10 % van de wijngaarden. Het is een elegante wijn, rijk aan kersenaroma’s.
Edelzwicker

Dit is een wijn die samengesteld wordt uit de edele druivenrassen van de Elzas. Traditioneel is dit de populaire witte wijn van de Elzassers. Hij kan al jong gedronken worden.

 

Bourgogne (Bourgondië) - Bordeaux - Corsica - Côtes du Rhône - Languedoc-Roussillon - Loire vallei - Provence - Zuid-West

 

Franse streken | druivensoorten | wijn maken | kwaliteitsindeling | proeven | wijn en eten | wijn en gezondheid | legendarische wijnen | de gids voor franse wijnen

 

 

 

De Gids voor Franse Wijn is een Webmaster-Now help and tips productie