Terroir-France
Franse Wijn

Bacchus

franse wijn

wijnen

Terroir

spel

wijn club

Bacchus

Terroir-France
Franse Wijn

Boeken
Geschenken
Woordenlijst
De Gids voor Franse Wijn
Le Guide des Vins
Französische Weine
French Wine Guide

Contact us:
mail@ terroir-france and add ".com"


© Terroir-France 2014


 

 

 

 

Hospices de Beaune
 

 

Hospices_wijn

Nicolas Rolin: hulp aan de armen:
In 1443 begon voor Frankrijk het moeizame herstel van de honderdjarige oorlog tegen Engeland. De armoede in Bourgondië was onmeetbaar geworden. Om zijn volk bij te staan besloot Nicolas Rolin, kanselier van de hertog van Bourgondië, in Beaune een gasthuis (Hospices) op te richten dat gratis zorg verleende aan zieken, behoeftigen en ouderen uit de streek. In zijn verlangen om dichter bij de Almachtige te komen en met de goedkeuring van Paus Eugène VI, heeft hij het gebouw Hôtel Dieu genoemd.

Wijn om zijn levenswerk te financieren
Om de financiële situatie van het ziekenhuis veilig te stellen liet Nicolas Rolin landerijen in de Côtes de Beaune na aan de Hospices en moedigde hij alle Bourgondiërs aan om hetzelfde te doen.

Vijf eeuwen van giften en nalatenschappen stellen de Hospices in staat om een oppervlakte van 57 hectares met Grands Crus en Premiers Crus te beheren: Corton-Charlemagne en Meursault voor witte wijnen, Aloxe-Corton, Corton, Pommard, Savigny en Volnay voor rode wijnen.

Strikte kwaliteitscontrole
De wijnproductie is toevertrouwd aan wijngaardeniers die onder contract staan onder toezicht van de bestuurders van de Hospices.

Vanzelfsprekend vallen de wijnen ook onder controle en regels van de overheidsinstanties, die toezien op de kwaliteit van de wijn.

Op het etiket van de wijn komt de aanduiding "Hospices de Beaune" voor en de naam van de schenker of erflater van de wijngaard.

Verkoop bij opbod
Sinds 1859 wordt de wijn jaarlijks in een openbare veiling bij opbod verkocht op de derde zondag van november. Vóór ieder verkoping kan men in een proeverij de kwaliteit van de wijn beoordelen. Op die manier is het mogelijk om, door de biedingen, een betrouwbare indicatie te verkrijgen van de waarde van het jaartal. De biedingen worden gedaan “op de kaars”. Zodra de kaars uitgaat, stopt het bieden.

De grootste liefdadigheidsverkoop ter wereld
Deze gebeurtenis is de grootste liefdadigheidsverkoop ter wereld. De verkopen komen sinds enkele jaren boven de 1,5 miljoen euro uit. De opbrengsten worden aangewend om de exploitatie van de wijnproductie te moderniseren, om het Hôtel Dieu te restaureren, het museum te verbeteren, het nieuwe ziekenhuis te moderniseren en om nieuwe medische uitrusting aan te kopen.

Sinds 1971, na de bouw van een modern ziekenhuis, is het Hôtel Dieu een museum dat 400.000 bezoekers per jaar ontvangt, en dat een prachtig beeld geeft van het leven in de middeleeuwen. De architectuur van het gebouw is een waar kunstwerk in Gotische stijl, met veelkleurige dakpannen, met binnenplaatsen en grote zalen. De Hospices van Beaune zijn de belangrijkste toeristische bestemming van Bourgondië en de openbare veiling is dé gebeurtenis van het jaar voor iedereen die zich in Frankrijk beroepsmatig met wijn bezighoudt.

Pétrus - Margaux - La Romanée Conti - Yquem
 
   

Franse streken | druivensoorten | wijn maken | kwaliteitsindeling | proeven | wijn en eten | wijn en gezondheid | legendarische wijnen | de gids voor franse wijnen

 

De Gids voor Franse Wijn is een Webmaster-Now help and tips productie