Terroir-France
Franse Wijn

Bacchus

franse wijn

wijnen

Terroir

spel

wijn club

Bacchus

Terroir-France
Franse Wijn

Boeken
Geschenken
Woordenlijst
De Gids voor Franse Wijn
Le Guide des Vins
Französische Weine
French Wine Guide

Contact us:
mail@ terroir-france and add ".com"


© Terroir-France 2014


  

Bordeaux
 

 

 

Bordeaux MapHet Bordeaux gebied, dat ongeveer een derde van de Franse kwaliteitswijnen voortbrengt, is een van de belangrijkste gebieden voor wijnproductie ter wereld. Bordeaux kent 57 “appellations”, meer dan 9,000 “châteaux”, en 13,000 wijnboeren die gezamenlijk zes miljoen hectoliter wijn per jaar produceren!

Bordeaux ligt tegen de Atlantische kust, in het zuidwesten van Frankrijk. Al meer dan tweeduizend jaar wordt er in Bordeaux wijn verbouwd. Het is zeer aannemelijk dat er al wijn werd verbouwd vóór de komst van de Romeinen in het jaar 56 v.C. De dichter Ausonius heeft erover geschreven, waaraan de naam "Château Ausone" nog steeds herinnert.

Aan het begin van het tweede millennium stond het gebied onder Engelse heerschappij. Honderden schepen, geladen met vaten Clairette zetten koers naar Engeland. De Clairette was een lichte, rode wijn, die door de Engelsen zeer werd gewaardeerd; zózeer, dat het woord “Claret” nog steeds wordt gebruikt om rode Bordeaux aan te duiden.

De grote diversiteit in Bordeaux wijnen komt voort uit de even grote verscheidenheid in grondsoorten. Het klimaat is in het algemeen gematigd, met korte winters, en met een hoge vochtigheidsgraad, die wordt veroorzaakt door de nabijgelegen Atlantische Oceaan.

De meeste druiven, die in de Bordeauxstreek worden verbouwd voor de productie van rode wijn, zijn de Cabernet Sauvignon en de Cabernet Franc, die de wijn stevigheid, tannine en goede houdbaarheid geven, en de Merlot, die de wijnen zachtheid en soepelheid geven. Witte wijnen komen voort uit de Sauvignon Blanc, de Semillon en de Muscadelle.

Rode Bordeaux gaat uitstekend samen met rood vlees, lam, gegrild kalfsvlees, fazant en ander wild, gevogelte als gegrilde kalkoen, en met kazen als Camembert, Brie en Roquefort. De droge witte wijnen zijn perfect als aperitief en combineren uitstekend met zowel zeevis en schelpdieren als met kip. De zoete wijnen worden meestal bij een dessert geserveerd. Echte liefhebbers weten de Sauternes als aperitief of met ganzenlever te waarderen.

De Bordeaux wijnen

 

  
Franse streken
| druivensoorten | wijn maken | kwaliteitsindeling | proeven | wijn en eten | wijn en gezondheid | legendarische wijnen | de gids voor franse wijnen

 

De Gids voor Franse Wijn is een Webmaster-Now help and tips productie