Terroir-France
Franse Wijn

Bacchus

franse wijn

wijnen

Terroir

spel

wijn club

Bacchus

Terroir-France
Franse Wijn

Boeken
Geschenken
Woordenlijst
De Gids voor Franse Wijn
Le Guide des Vins
Französische Weine
French Wine Guide

Contact us:
mail@ terroir-france and add ".com"


© Terroir-France 2014


  

Bordeaux
 

 

 

Bordeaux wijnenDe Bordeaux Wijnen:

Médoc

De wijnen met het etiket van de Médoc zijn rood. Ze zijn verfijnd, middelrood van kleur, en elegant; vaak met tannine op jonge leeftijd, maar harmonieus en groots als ze gerijpt zijn.

De Médoc ligt ten noorden van de stad Bordeaux; de streek wordt in twee delen opgedeeld: de Haut-Médoc in het zuiden, dicht bij de stad, en het noordelijk deel, dat gewoonlijk alleen als Médoc wordt aangeduid.

De Haut-Médoc is de bakermat van de beroemdste wijngaarden ter wereld, het gebied is verdeeld in communes.

Van noord naar zuid gezien is de eerste commune Saint-Estèphe. De wijnen zijn sterk van kleur, aards, robuust en bevatten tannine. Zij bereiken hun rijpheid langzamer dan de andere Médoc wijnen.

In Pauillac vinden we de Château Lafite, Château Latour en Château Mouton-Rothschild. In het algemeen hebben deze wijnen veel “body”, met tannine, en zuren als ze nog jong zijn, maar ontwikkelen zij een weelderig bouquet - met aroma’s van zwarte bessen en cederhout - naarmate zij op leeftijd komen.

Saint-Julien wijnen zijn veel lichter van karakter en toch heel aromatisch, zij zijn harmonieus en evenwichtig. De Château Ducru-Beaucaillou is een karakteristieke wijn uit deze commune.

Moulis en Listrac brengen in het algemeen droge, fruitige wijnen voort, die eerder drinkbaar zijn dan de andere Médocs. Meer dan dertig wijnen dragen de classificatie Cru Bourgeois.

Margaux, en met name Château Margaux, produceert de meest verfijnde wijnen van de Médoc. Zij hebben een geparfumeerd bouquet en een prachtige elegantie.

Graves

Het gebied Graves dankt zijn naam aan de grindachtige bodem, nét buiten de stad Bordeaux gelegen. De rode Graves wijnen zijn zeer herkenbaar aan de granaatrode kleur, rijk, verleidelijk en meer robuust dan de andere Médoc wijnen. De Château Haut-Brion is gelegen in Graves. Tweederde van de Graves wijnen zijn wit. Zij zijn meestal fris, fruitig en droog (soms halfdroog) van smaak.
Overzicht van de Graves wijnen

Saint-Emilion

Gelegen op zo’n dertig kilometer ten noorden van Bordeaux, is Saint-Emilion het oudste wijngebied van de streek. Hier komen de meest volle wijnen van het Bordeaux gebied vandaan. Het zijn gulle wijnen, sterk van kleur, die hun rijpheid sneller bereiken dan de andere rode Bordeaux wijnen. De Saint-Emilion wijnen nemen een onderscheidende plaats in tussen de grote wijnen van de Médoc. De belangrijkste “grands crus” zijn Château Ausone en Château Cheval-Blanc.
Overzicht van de Saint-Emilion wijnen

Pomerol

Pomerol is het kleinste wijnproducerende gebied in de Bordeaux regio. De wijn is doorgaans meer robuust en stevig dan andere wijnen, maar toch met een uitzonderlijk fluwelen kwaliteit. De grootste namen hier zijn Pétrus en Château Lafleur and Clinet.

Sauternes and Barsac

In het zuidelijkste deel van de Bordeaux streek zijn de Sauternes en de Barsac beroemd om hun uitzonderlijk zoete wijnen, goud van kleur en heerlijk van smaak. Zij worden gerekend tot de beste dessertwijnen ter wereld: de unieke “premier cru supérieur” Château d’Yquem, Château Guiraud en Château Rieussec.

 

  
Franse streken
| druivensoorten | wijn maken | kwaliteitsindeling | proeven | wijn en eten | wijn en gezondheid | legendarische wijnen | de gids voor franse wijnen

 

De Gids voor Franse Wijn is een Webmaster-Now help and tips productie