Terroir-France
Franse Wijn

Bacchus

franse wijn

wijnen

Terroir

spel

wijn club

Bacchus

Terroir-France
Franse Wijn

Boeken
Geschenken
Woordenlijst
De Gids voor Franse Wijn
Le Guide des Vins
Französische Weine
French Wine Guide

Contact us:
mail@ terroir-france and add ".com"


© Terroir-France 2014

  

bourgondie
 

 


 

bourgondie wijnDe Bourgondië streek begint zo’n honderd kilometer ten zuiden van Parijs en strekt zich uit tot Lyon. De lengte van het gebied is 360 kilometer.

Sommige van de heerlijkste wijnen ter wereld komen uit deze streek.

Zij zijn sensueel, van een fluwelig en subtiel rood of een karakteristiek wit, zoals de twee populairste wijnen in Frankrijk: Beaujolais en Chablis..

Bourgondië is een gebied waarin verschillende grondsoorten voorkomen, die in een aantal districten zijn verdeeld: Chablis, Côte d'Or (verdeeld in Côte de Nuits en Côte de Beaune), Côte Chalonnaise, Mâconnais en Beaujolais.

De productie van wijn begon reeds toen de Romeinen het gebied binnentrokken. Later, in de zesde eeuw, droeg een van de koningen in het gebied zijn wijngaarden over aan de kerk, die deze verder ontwikkelde. Ten tijde van de Franse revolutie werden de beste Bourgondische wijnen voortgebracht door kloosters.

Een van de gevolgen van de revolutie was, dat de wijngaarden van de kerk werden geconfisqueerd en vervolgens verdeeld in kleine kavels. Tegenwoordig is het systeem van kleine wijngaarden nog steeds overheersend in Bourgondië.

De rode wijnen van Bourgondië zijn uitstekend bij rood vlees, bij wild, zoals fazant en everzwijn, gegrild varkensvlees en fijne kazen. De witte wijnen doen het zeer goed met escargots (uit Bourgondië!), met garnalen en met geitenkaas. Koel geserveerd, is Beaujolais goed gezelschap voor rood vlees, lam, gegrilde kip, kaas en, waarom niet, ook vis. Beaujolais is de rode wijn die als witte wijn gedronken kan worden!

De Bourgondië wijnen:

 
Chablis

Het dorp Chablis produceert witte wijn met dezelfde naam, één van de beroemdste in Frankrijk. Deze wijn is open, fruitig, zeer droog en met een verfrissende zuurgraad. Chablis wordt verbouwd op kalksteen.
Côtes de Nuit
De Côtes de Nuits liggen net ten zuiden van Dijon. De rode Côte de Nuits zijn robuust en elegant. Hun bouquet is intens en geurig. De dorpen die Côte de Nuits voortbrengen zijn: Chambertin, Morey-Saint-Denis, Chambolle-Musigny, Vougeot, Vosne-Romanée en Nuits Saint-Georges..
Côte de Beaune
De Côte de Beaune begint slechts een paar kilometers ten zuiden van Nuits Saint-Georges, rondom het dorpje Ladoix.

De rode Côte de Beaune wijnen staan bekend om hun aroma en hun warme bouquet. Zij neigen naar iets lichtere “body” en een snellere rijping dan de Côtes de Nuits. De witte wijnen hebben een strogele kleur en zijn stevig, dik en strak, en zeer droog.

De bekende dorpen zijn Aloxe-Corton, Savigny, Pommard, Meursault, Chassagne-Montrachet en Santenay.

Het centrum van de wijnbouw is Beaune. De "Hospices de Beaune", een liefdadigheidshospitaal, gesticht in 1443, bevindt zich hier. De "Hospices" wijnen worden jaarlijks, kort na de oogst, bij veiling verkocht. Deze veiling is een van de hoogtepunten op de Franse wijnkalender.
Côte Châlonnaise en de Mâcon
De rode wijnen van de Côte Châlonnaise doen plezierig aan, maar het district staat nóg beter bekend om zijn witte wijnen. Die zijn licht, aangenaam en charmant. De best aangeschreven wijnen zijn Mercurey, Mâcon, Mâcon Supérieur en Mâcon-Villages en, vooral, de Pouilly-Fuissé.
Beaujolais

Beaujolais is het zuidelijkste district van Bourgondië. Het brengt één van de beroemdste rode wijnen ter wereld voort. Beaujolais is, in het algemeen, licht en fruitig. De wijn moet enigszins gekoeld en jong gedronken worden.

De Beaujolais wijnen :

- de Cru Beaujolais, in Brouilly, Côte de Brouilly, Morgon, Chénas, Chiroubles, Fleurie, Juliénas, Moulin à Vent, Régnié en Saint Amour, waar de granieten bodem een van de beste Gamay voortbrengt.
- de Beaujolais in het noordelijk deel van het district waar de bodem uit kalk bestaat.
- de Beaujolais Supérieur uit hetzelfde deel van het district maar met een hoger alcoholgehalte.
- de Beaujolais-Village uit een van de 39 geregistreerde dorpen

Bourgondië Appellations


Franse streken:
Bordeaux - Corsica - Côtes du Rhône - Elzas - Languedoc-Roussillon - Loire vallei - Provence - Zuid-West

 

 

  
Franse streken
| druivensoorten | wijn maken | kwaliteitsindeling | proeven | wijn en eten | wijn en gezondheid | legendarische wijnen | de gids voor franse wijnen

 

De Gids voor Franse Wijn is een Webmaster-Now help and tips productie