Terroir-France
Franse Wijn

Bacchus

franse wijn

wijnen

Terroir

spel

wijn club

Bacchus

Terroir-France
Franse Wijn

Boeken
Geschenken
Woordenlijst
De Gids voor Franse Wijn
Le Guide des Vins
Französische Weine
French Wine Guide

Contact us:
mail@ terroir-france and add ".com"


© Terroir-France 2014 

wijn en infarct
 

 

 
Een hartinfarct ontstaat wanneer de hartspier onvoldoende zuurstofhoudend bloed krijgt toegevoerd. De kransslagaders, die het bloed aanvoeren, vernauwen of worden helemaal afgesloten. Cholesterol is hier de belangrijkste oorzaak.

In 1786 had de Engels arts Herbeden al vastgesteld dat wijn de pijn verlicht bij patiënten met angina pectoris.

In 1970 werd een onderzoek gestart door Dr. Arthur Klatsky, cardioloog in het "Kaiser Permanente" - ziekenhuis in Oakland (Californië).

Hij begon een onderzoek op meer dan 100.000 personen. De eerste resultaten werden gepubliceerd in 1974, waaruit blijkt dat het overlijdensrisico door hartkwalen (met name hartinfarcten) lager ligt voor gematigde gebruikers (1 – 3 glazen wijn per dag): 6,2 op 1.000 tegen 8,2 op 1.000 voor personen die geen wijn drinken en 11 op 1.000 voor personen die méér dan zes glazen wijn per dag drinken

Dr. Rimm van de School of Public Health van de Harvard Universiteit in Cambridge - Massachusetts berekende dat het risico van hartaandoeningen afneemt met 25 – 45% voor personen die 1 of 2 glazen wijn per dag drinken.

Volgens een studie van Dr. Saint-Leger, verschenen in het gezaghebbende Engelse medisch tijdschrift "The Lancet" in 1979, noteren Frankrijk en Italië, de grootste gebruikers van wijn (62 liter wijn per inwoner per jaar), een aantal sterfgevallen door hartinfarcten dat 2 tot 5 keer lager ligt dan in Schotland, Ierland of de Verenigde Staten.

Een andere studie, een jaar later gepubliceerd in "The Lancet", van de hand van Dr. Werth, laat zien dat in de periode 1952 – 1978 de wijnconsumptie in de Verenigde Staten steeg met 52% en dat gelijktijdig het aantal sterfgevallen door hartinfarct verminderde met 22%.

Volgens een onderzoek van Dr. Dean, is, bij gelijke consumptie, het overlijdensrisico door hartinfarct 1,03 voor bierdrinkers, 1,00 voor gebruikers van sterke drank en slechts 0,47 voor wijndrinkers.wijn

 

Wist u dit ? - Bestanddelen van wijn
The French paradox - Wijn en Kanker - Wijn en Alzheimeir

 

Franse streken | druivensoorten | wijn maken | kwaliteitsindeling | proeven | wijn en eten | wijn en gezondheid | legendarische wijnen | de gids voor franse wijnen

 

De Gids voor Franse Wijn is een Webmaster-Now help and tips productie