Terroir-France
Franse Wijn

Bacchus

franse wijn

wijnen

Terroir

spel

wijn club

Bacchus

Terroir-France
Franse Wijn

Boeken
Geschenken
Woordenlijst
De Gids voor Franse Wijn
Le Guide des Vins
Französische Weine
French Wine Guide

Contact us:
mail@ terroir-france and add ".com"


© Terroir-France 2014


Yquem

Yquem

"Het klokken van deze vloeistof lijkt op geen enkele andere. Het is gelijktijdig zwaar en licht, zo fluwelig. De Yquem is gereed voor het offer. De hand maakt zich meester van deze schat. Zeldzame geur, unieke geur. Extract van zon en honing!...Uw gehemelte is plotseling zijn naam waardig. Hij ontvangt de allerhoogste der dranken. De nectar daalt in u neer. Sluit even de ogen. U bevindt zich nu aan de andere kant van het leven." Frédéric Dard (vader van de San Antonio).

Château Yquem brengt onbetwistbaar de beroemdste witte dessertwijn ter wereld voort.

Toch is dat niet altijd zo geweest. Van oorsprong was Château Yquem een voormalige versterkte legerplaats van de Engelsen. Het werd gekocht door de familie Sauvage d'Yquem die hun naam eraan hebben gegeven.

In 1785, onder de heerschappij van Lodewijk XVI, werd Yquem het eigendom van de familie Lur Saluces, door het huwelijk van Françoise Joséphine de Sauvage, "Vrouwe van Yquem" met Amédée de Lur Saluces, kolonel van de dragonders.

De wijngaard van 148 hectares strekt zich uit over de hoogste heuvel van Sauternes. In de herfst zorgen de ochtendmist en de zonnige middagen ervoor dat de druiven, door lichte verrotting, zich “adellijk” ontwikkelen.

De uitzonderlijke kwaliteit van de Yquem wijnen is te danken aan de leemachtige grond, de ligging van de hellingen, de strenge selectie van de druivensoorten (Sémillon 70 %, Sauvignon 30 % en Muscadelle) en aan de uiterst nauwkeurige en liefdevolle zorg voor de geoogste druiven en de bereiding van de wijn. Het wijnambacht gaat over van de ene generatie op de volgende. Al sinds vier eeuwen houden dezelfde families van wijngaardeniers zich bezig met het domein.

In Yquem, stelt men kwaliteit boven opbrengst. Eén wijnstok levert slechts een enkel glas wijn per jaar op. En als de wijn van een bepaald jaar zijn rang niet waardig toont, wordt hij niet verkocht of gedegradeerd. De jaartallen 1974 en 1992 zijn zelfs niet in de handel gebracht.

De gemiddelde productie bedraagt 600 hectoliter per jaar. Het rendement van Château Yquem is slechts 6 hectoliter per hectare, dat wil zeggen 10 keer minder dan andere wijngaarden, of één glas wijn per wijnstok! Dit is de laagste opbrengst ter wereld.

Drie jaar geleden werd Yquem het onderwerp van een slepende rechtszaak. Alexandre Lur Saluces, en zijn zoon Bertrand, bestreden de verkoop van Yquem door andere familieleden - en dan in het bijzonder Eugène Lur Saluces, de oudste broer van Alexandre en, voor de verkoop, de belangrijkste aandeelhouder – aan LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy).

Yquem was al twee eeuwen in handen van de familie Lur Saluces. Deze familie heeft een bepaalde levenskunst en cultuur ontwikkeld, die gedurende opeenvolgende generaties in stand werd gehouden.

Alexandre Lur Saluces was 29 jaar directeur van Château Yquem. Hij eiste het voorkeursrecht op om het aandeel van zijn broer Eugène over te nemen.

In november 1996 had LVMH 55% van Château Yquem gekocht voor een bedrag van ongeveer 75 miljoen euro. Vervolgens heeft Alexandre Lur Saluces geprobeerd om de verkoop te blokkeren. Deze strijd gaf aanleiding tot een twintigtal processen, waarvan de helft nog niet is beëindigd.

Het geschil splijt ook de veertig overige aandeelhouders van de familie – neven, nichten, ooms, tantes en overige ouders – die, vóór de verkoop aan LVMH, 43 procent van het Château in handen hadden, en slechts 5 procent van Yquem behielden.

Een recent vonnis heeft de verkoop van delen aan LVMH bevestigd en bekrachtigd, waarmee waarschijnlijk een streep wordt gezet onder deze oorlog binnen de familie. LVMH heeft momenteel 64% van Château Yquem in handen. Het bedrijf is al eigenaar van de volgende huizen: Lacroix, Kenzo, Dior, Givenchy, Guerlain, Celine, Loewe (haute couture en parfums), Hennessy (Cognac), Moët (Champagne), Fred (juwelen). LVMH is de grootste onderneming in luxe goederen ter wereld.

Bernard Arnault, de hoogste man binnen LVMH, heeft dit jaar reeds van zich doen spreken door op persoonlijke titel, samen met de Belgische zakenman Albert Frère, de zeer gewaardeerde Cheval Blanc in Saint Emilion te kopen.

Maar de vraagtekens blijven. Blijft maximale kwaliteit gehandhaafd als doelstelling? Zal, bij de eerstvolgende teleurstellende campagne, Arnault bereid zijn om een wijnjaar op te offeren door de verkoop, met het etiket van het Château, tegen te houden? Want alleen op die voorwaarde zal Yquem de beroemdste onder de grote wijnen kunnen blijven.
 

Pétrus - Margaux - La Romanée Conti - Hospices de Beaune
 
 

 

 

Franse streken | druivensoorten | wijn maken | kwaliteitsindeling | proeven | wijn en eten | wijn en gezondheid | legendarische wijnen | de gids voor franse wijnen

 

De Gids voor Franse Wijn is een Webmaster-Now help and tips productie