Terroir-France
Franse Wijn

Bacchus

franse wijn

wijnen

Terroir

spel

wijn club

Bacchus

Terroir-France
Franse Wijn

Boeken
Geschenken
Woordenlijst
De Gids voor Franse Wijn
Le Guide des Vins
Französische Weine
French Wine Guide

Contact us:
mail@ terroir-france and add ".com"


© Terroir-France 2014 

zuid west frankrijk
 

 

 

South West MapHet wijngebied Zuid-West, ingeklemd tussen de Bordeaux streek en de Pyreneeën, is uitzonderlijk zonnig.

De wijnen uit de Zuid-West werden dikwijls verward met de Bordeaux wijnen. Aan het begin van de vorige eeuw veroorzaakte dat veel problemen, vooral toen het afgebakende gebied voor de Bordeaux wijnen werd verkleind.

Hieraan moet niet de conclusie worden verbonden dat deze wijnen van mindere kwaliteit zouden zijn. Integendeel, hun lof werd reeds door Virgilius en Horatius in alle toonaarden bezongen.

De bekendste wijnen zijn:

 

Cahors
Dit is een van de oudste wijnstreken van Frankrijk. De wijn wordt geoogst in de Lot en in de Bergerac, rondom het stadje Cahors. Het is een krachtige rode wijn, nog wat ruw op jonge leeftijd, maar zeer opmerkelijk na een paar jaar op de fles.
Côtes de Buzet
Deze wijn wordt geproduceerd in de Lot en de Garonne. Met de aanduiding VDQS is deze wijn fruitig, licht en soepel. Door ziekte was de druivensoort.
Monbazillac
Zoals bij de allerbeste zoete wijnen gebruikelijk is, moeten druiven voor de Monbazillac, net zoals Sauternes en Barsac, “adellijk” worden aan de wijnstok, voordat zij geoogst kunnen worden. In bepaalde jaren overtreft de Monbazillac zelfs zijn concurrenten.

De Monbazillac wijnen zijn zeer aantrekkelijk en vloeien als goud. Bij het ouder worden zal de kleur versterken, en wordt zeker het karakter ontwikkeld.
Gaillac
De zoete Gaillac, die spoedig na de oogst wordt gedronken, moet worden onderscheiden van de Appellation Controlée versie, wat een lichte droge witte wijn is. Gaillac produceert ook mousserende en rode wijnen. Tegenwoordig stellen de wijnboeren van Gaillac zeker geen prijs meer op de “Bordeaux” aanduiding, omdat hun wijnen voor zichzelf spreken!
Madiran


Midden in een gebied, waarin uitsluitend witte wijn wordt geproduceerd, ligt Madiran als uitzondering op de regel.

De wijnboeren produceren er een rode wijn die gezegend is met een uniek karakter. Zij gebruiken daarvoor de nobele druivensoorten als Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc en vooral de Tannat (die minimaal 40% van de samenstelling van de wijn uitmaakt), die typerend is voor de Madiran. Versterkt, laat de Madiran zich uitstekend voor lange tijd bewaren.

 
Franse streken:
Bourgogne (Bourgondië) - Bordeaux - Corsica - Côtes du Rhône - Elzas - Languedoc-Roussillon - Loire vallei - Provence

 
 

Franse streken | druivensoorten | wijn maken | kwaliteitsindeling | proeven | wijn en eten | wijn en gezondheid | legendarische wijnen | de gids voor franse wijnen

 

De Gids voor Franse Wijn is een Webmaster-Now help and tips productie